Persbericht

10 oktober 2019

CANDLE: het privacy vriendelijke smart home systeem
Lancering tijdens Dutch Design Week 2019Amsterdam 10 oktober 2019 – Tijdens de Dutch Design Week (19 -27 oktober 2019) wordt Candle gelanceerd. Dit Smart home systeem biedt privacy vriendelijke alternatieven voor veelvoorkomende slimme producten, zoals een slim slot, thermostaat, lichtschakelaar, en allerhande sensoren. In tegenstelling tot bijna alle huidige smart systemen is Candle zo gebouwd dat de data binnenshuis blijven. Het systeem werkt zelfs zonder internet verbinding. Zo is het slimme slot van buitenshuis via SMS te bedienen, en werkt de spraakbediening volledig lokaal. 


Slimme producten beloven de consument veel gemak, maar stellen steeds vaker teleur. De afgelopen maanden was het regelmatig negatief in het nieuws; ze luisteren af, verspreiden data van de gebruiker, en blijken ook nog eens relatief makkelijk te hacken. De makers van Candle, een Amsterdams collectief van privacy experts en ontwerpers, onderzochten de afgelopen twee jaar hoe ze de privacy konden beschermen zonder het gebruiksgemak te hoeven verminderen. Dat bleek verrassend goed mogelijk.Net zoals biologisch eten de laatste jaren populairder werd, zal ook de markt voor privacy vriendelijke producten enorm gaan groeien, zo voorspelt hoofdontwerper Tijmen Schep. De makers roepen het bedrijfsleven dan ook op om privacy als een ‘feature’ te omarmen. “Het is ons doel om de producenten van deze producten te inspireren het anders aan te pakken”, aldus Schep. “We hopen dat ze onze innovaties kopiëren. Daarnaast zijn we op zoek naar een producent die de creaties in productie wil nemen”.
 

Nieuwe privacy esthetiek

De Candle apparaten onderscheiden zich ook visueel van andere slimme producten die nu op de markt zijn. Zo ontwikkelde sieraadontwerper Dinie Besems behuizingen van fijngeweven stenen kralen die een luxe segment zouden aanspreken. Haar creaties hebben ‘rokjes’ waarmee de schermen waarop data te zien is af te dekken zijn. Zo kan de data verborgen worden wanneer er bezoek is. Een innovatie van productontwerper Jesse Howard is dat sommige apparaten tijdelijk nep data kunnen genereren, iets dat geen enkel ander product doet. Het meten van CO2 is nuttig als je slecht slaapt, maar het CO2 niveau geeft indirect ook aan hoeveel mensen er in een kamer zijn. Door deze unieke feature zouden tieners bijvoorbeeld stiekem een leuke date thuis kunnen uitnodigen zonder dat ouders dit in de data terug kunnen zien. “Dit soort gevoeligheid wordt door veel producenten helaas nog niet aangevoeld”, stelt Howard.
 

Anemone: een nieuw smart apparaat

De ontwerpers ontwikkelden ook een prototype van een heel nieuw soort slim apparaat: de anemone. Dit apparaat kan een internet verbinding van het huis tijdelijk uitzetten. “Onderzoekers zien dat hackers steeds vaker hun geautomatiseerde aanvallen op slimme apparaten zo opzetten dat ze ’s nachts plaatsvinden. Dan valt het minder op als het apparaat gek doet”, aldus Schep. Met de Anemone is het mogelijk om ’s nachts, of als niemand thuis is, het huis van het internet te laten verdwijnen. 

Doe het zelf
De programmeercode van Candle is volledig open source. Daardoor kunnen consumenten doorzien welke keuzes de apparaten maken. Daarnaast is Candle voor hobbyisten eenvoudig na te bouwen. Het systeem is gebaseerd op populaire hardware zoals Arduino en de Raspberry Pi. De software bouwt onder andere voort op de WebThings Gateway van de Mozilla stichting, die ook de Firefox browser maken. 

Ervaar en bekijk Candle
Candle is van 19 tot en met 27 oktober 2019 te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven (Klokgebouw 4.05), en zal daarna tentoongesteld worden in Amsterdam en Rotterdam. Meer informatie is te vinden op de website van het project: candlesmarthome.com


Noot voor de redactie

Neem voor afspraken voor een interview met Tijmen Schep of meer informatie contact op met Michel Langendijk, persvoorlichter van Candle via press@candlesmarthome.com en 0031 6 40963010 

Candle wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het SHERPA onderzoeksproject van de Europese Unie.

Download Candle persbericht (als pdf)

Download Press Kit with images (zip file)